Sunday, December 5, 2010

At the comfort of Beruas

bismIllah...

Semalam pas kerja, hubby hantar aku balik Beruas. Mainly because dia duty hari Ahad... so saje la bagi aku balik kampung. Dok umah sorang-sorang pun nak watpe... Tapi laki aku tak tido Beruas pun cos dia takut lambat pergi duty pagi ni.

Askar... tak abis-abis ngan duty...

Tapi takpela... ade chance lepak kampung... Aku pun dah tunjuk 'perkembangan' terbaru perutku kat Mamito. Beliau bising suh aku sapu losyen or minyak... Kalau ikutkan, memang aku dah fed-up cos aku memang malas nak buat benda-benda renyah camtu... Pulak tu, benda yang nak dielaknye dah ada... so macam no point...

But she said, "Itu baru sikit... kamu baru 6 bulan.. ko tunggu dah 7,8 bulan nanti.. kang pecah-pecah kat tengah-tengah perut tu pulak"

Uihh... takut la teman mendengarnya.. huhu... yer, memang dah ada stretchmark tapi bukanla kat tengah perut... dia kat bawah perut. Atas sikit dari ari-ari... pangkal perut yang tengah membesar... ade sikit kat kiri, and ada sikit kat kanan. Tengah-tengah takde... sekali imbas memang tak nampak cos bawah perut. Tapi kalau belek, of course you wouldn't miss them!

Aku dok search gambar-gambar orang yang ada stretch marks...dok harap-harap la tak jadi teruk sangat macam kat bawah ni:

This is 33 weeks pregnant stretch marks.

Setakat ni tak jadi camtu lagi...
So silalah menyapu perut ngan losyen/minyak bagai yer... MAYBE it's not too late! >__<

Now I understand la kenapa ada sesetengah perempuan tak nak mengandung and beranak.
Memang badan akan berubah sejajar perubahan hormon. Takkan sama dah. Yang dapat kekalkan tu sangatlah bernasib baik.

Ok. Stop citer stretch marks.

Erm.. macam tak sangka ye blog aku boleh berisi benda-benda macam ni?
Rase macam baru semalam aku baru terkedek-kedek nak buat akaun blogger dan berblogging di blogspot. Padahal it was in 2008!

Tetiba rindu blog lame aku kat friendster. Bebelan seorang student yang dok struggle belaja, masalah cinta, masalah keluarga...

Sekarang benda-benda tu dah macam tak penting lagi...

Macam entry ni la... tentang stretch marks... 2,3 years from now, mungkin entry ni pun dah tak penting lagi... yela, maybe aku akan dapat MORE and MORE stretch marks from 2nd baby etc... so this little discovery is no longer significant anymore. I would probably looked back at this entry and smile... feeling amused with my worries about stretch marks. Especially when there will be a lot more to be worried about in the future...;)

Because there will be more important matters pulak on that time... like learning the ropes to be a good mother etc. Kan? Love that about life. You'll never stop discovering new experiences... You'll never stop learning...

Like, how it amazes me every time I learn new things about my husband. Yeah, we've been married since June this year, tapi baru pertengahan November aritu yang kami akhirnya duduk serumah suami isteri. So, baru lah aku kenal suami aku ni macam mana orangnya...

It's a...well, it's definitely something... to learn new things from your husband. Now you know that you never really know him... until you lived together.

Sometimes he annoys me, sometimes he amazes me...

He annoys me when.. well, let's see.. for example, kadang-kadang suka hati dia je nak londeh seluar or tanggal baju kat mane... kalau kat depan pintu bilik air, haaa... kat situ la baju/seluar tu sampai ke sudah. Yang ni aku pernah tegur, "Aii... main jelui je seluar tu tak reti nak sangkut ke bang?". And then he'll tease me about the word 'jelui' cos he's never heard of it. Orang utara tau kan 'jelui' tu ape? Londeh la kan? Dok biar seluar tu tergulung je kat lantai... haaa gitu la laki aku...

But he also amazes me. Lagi banyak yang buat aku rasa kagum dari annoyed actually. For once, I never knew he can cook! So macam terkujat jugak la bila aku perati, laki aku ni rajin nak masak. Sungguh tak sangka. Lega pun ada gak la cos aku malas masak! Wakaka...

Ala... nak kata masak power-power tu takde la.. tapi... dia rajin ke dapur. Kalau tak masak pun (cos ape guna aku ni??), dia akan tolong aku. Setakat dah duduk bersama ni, tak pernah lagi la aku siang ikan. Dia yang tolong. Muahaha.. aku paling anti nak siang ikan actually... :p

Benda lain yang aku cam terkejut adalah... dia suka binatang. Yerla, sejak bujang dia ada bela ikan dalam akuarium. Pastu dulu masa baru-baru kahwin, dia plan nak bela kucing. Tapi aku dah terpregnant so tak jadi la cos pregnant woman takleh kena bulu-bulu kucing or uruskan kencing berak kucing kan... so postpone niat tu. Aku ingat dah takmo dah bela kucing cos nanti ada baby kan leceh nak jaga kucing lak... tapi hubby macam nak jugak bela kucing... Itu... tak tau lagi la kesudahannye.. hehe..

Benda ni macam biase jela kan? Ramai suke kucing. Well, aku pun suka kucing... tapi aku agak hampeh sikit cos kucing tak comel, kotor dan terbiar memang aku tak layan. Lagi-lagi yang aku tak tau apa asal-usulnya. Kucing tu selalu lepak katne.. guling-guling katne... and kalau tak comel tu lagi la... tak pandang pun. Nak pegang? Usah harap. Aku memang jarang nak pegang kucing yang comot-comot. Kotor. Tapi laki aku? Selamba je dok belai-belai kucing terbiar... tu yang aku kagum. Cos I'll never do that! (of cos I'll make sure he clean his hands after that!)

Macam Cruella de Vil pulak aku ni yer... huhu...

Oh well I guess life is like that. Opposites attract.

And now, since 3 weeks living together (after 6 months of marriage!), banyak yang aku belajar... Tengah belajar give and take... bersabar... and most of all, bertimbang-rasa. I'm still learning all that to be a good wife and heck it isn't easy...

Uihhh panjang le pulak entry ni... biase la kalau dah dok Berueh... idea mencurah-curah walau takde sape give a damn. Haha..

Peduli ape kan... blog aku... kuikuikui. Yang penting, ada catatan peristiwa yang aku give a damn di sini... ^__^

Salam...


alhamdulIllah...

8 comments:

hurulaini said...

suka aku baca ko punya blog ana...hahaha...

learning about life...hahaha...aku skarang dok bingung x tau cemner future...ko dh fikir pasal stretchmarks, anak segala bagai...hehehe...how amusing life is isn't it.....

apapun, jaga diri dah nak sarat tu^^

Ryehanna said...

yes.. that one i agree.. life is amusing sometimes.

aku dok bising2 psl stretchmark tp org yg dh beranak enam cam emak aku rilek je.. mmg la ada..xleh nk watpe.. name lg beranak.

aku nnt akan rilek cmtu gak kot. pening and serabut pikir hal anak2 plak nnt. heee...

hidup ni... macam2... :D

aTiKa aTeRkaH said...

comelnya hubby akak.....hehe

Ryehanna said...

hahaha... comel la sgt! :P

cuna said...

nk tumpang komen jgk...sy pn dh start ade stretch mark ni. baru 25 weeks. mmg sgt la tak cantik. dok tenyeh2 lotion pn mcm dh xjd ape je T_T

Ryehanna said...

heheh... mane nak membuatnye kalau dah ada kan... tp mmg rasa frust gile masa mula2 nampak... sabarla... nak wat cmne... cube try pakai minyak zaitun lak.

sblm ni sy pakai losyen ngan body butter, tp ada gak stretchmarks.. mak suh pakai minyak lak. try la..

[DnaZz] said...

Ana, sapu bio oil or boleh beli cosmoderm tuk elak stretch marks while preggy. btul tu, kena sapu dr sekrg, jgn tgu dh byk besok, dah ssh dah. Alhamdulillah so far iza xda stretch marks lg..tpi dok rsau gak kot2 pasni tba2 jer benda tu muncul..

Ryehanna said...

skrg tgh gigih sapu minyak.. rasenya bio-oil gak kot... produk ginvera ke ape... blasah jela pakai dl...huhu