Wednesday, December 22, 2010

Mood hampas

bismIllah...


Yeah... lately mood cam hampeh so aku nak blogging pun maleh. Tapi sebab arini aku free sikit, tambahan lak aku takmo layan sangat sakit kepala aku ni, aku pun menaip la di blog kesayanganku ini... panjang tau entry ni... hehe

Semalam aku bengang cos seharian line maxis takleh pakai. Dari pagi tu weh... dahla aku punyer keje ni kalau takde telefon memang susah gila. Aku ni siap dah aktifkan 'call transfer on no reply' kat tepon ofis aku ni so that kalau aku takde kat ofis, sesape yang call tu leh di'divert'kan ke henpon aku. Tapi memang hampas sungguh la bila henpon takde line!! Aku ni siap dah sampai depan umah customer kat Venice, and then bila aku call dia (guna nombor celcom di henpon Z610i yang purba itu) rupanya dia tak abis meeting lagi kat Port Lumut... Dia kata dia call ofis takde orang angkat. Hadeihhhh... sabau jela...

Tak pasal-pasal aku jadi Momdzilla kat twitter...

Memang kurang ajar betul orang yang vandalised pencawang-pencawang maxis tu...
Kes kabel kena curi kot?



Pagi ni baru line ok sikit... aku cakap 'sikit' cos asyik terputus je bila cakap ngan orang...
Itu satu lagi faktor yang buat aku bengang pagi-pagi arini... Aku tetiba dapat call dari orang Astro untuk confirmkan/verify yang kitorang nak pasang Astro kat umah. Apply nama laki aku tapi obviously dia call laki aku tak dapat, so dia call aku... Nak mintak no. IC tentera je pun... Aku memang lupa (maleh nak ingat) so lambat sikit la aku nak recall or refer dalam henpon. Sekali line putus... yang aku geram tu, bukan nak call balik!! Dahla aku tak dapat nak call dia... Call customer service pun, diorang suruh tunggu jela call lagi... Eeeiiii bagi orang bengang je... kang benda yang leh proses dalam sehari dua mulala berlanjutan sampai seminggu... benci! >:(

Benda lain yang bagi aku agak kebengangan adalah tentang hotel bookings. Yer, salah sendiri la cos tak book awal-awal, tapi mood aku memang cam taik la bila kena surcharge cos Krismas! Waaaaaaa... gerammm je... tak dapat nak stay kat hotel yang diingini cos nak jimat (kami kan kedekut), so stay hotel biasa-biase je... dahle pulak, hotel biasa pun jenuh la nak cari... banyak gile fully-booked. Kalau ada pun, katil single 2 bijik. Sebijik double bed sume yilekkk... Takpela... nak wat camne kan... tapi mood still.... Arghh... geramm je...

Eh.. lupe nak citer. Aku book hotels ni cos nak pergi kenduri kahwin sepupuku, Aziati di Kuantan this weekend. Itu pasal la...

Aku dah apply cuti dari 24th sampaila 27th. Tapi hari Ahad dah gerak balik Perak dah cos hubby kerja... Aku saje mintak cuti hari Isnin cos nak pergi checkup kat klinik. And aku nak rehat... travel jauh-jauh semestinya penat.

Cakap pasal penat, well... Memang terasa sangat tak larat nak bawak badan lately. Nak jalan dari ofis ke parking pun sakit kaki. And aku tak tau la memang normal ke ape, tapi asyik macam ngilu and sakit je kat bawah perut ni.. perut meregang nak besar lagi... huhu

Risau gak kalau muncul stretchmarks yang baru... cos dah nampak macam ada ura-ura nak pecah lagi je... tapi harap-harap takdela... kalau ada pun, janganla banyak sangat. Mengharap dengan sangat!

Aku dah tak pakai dah losyen. Aku rasa macam tak berkesan je. Dahla aku tak suke melekit-lekit tu... So sekarang aku dah berubah pakai minyak je. No more losyen. Body shop nyer losyen ke, body butter ke... huh, macam tak jalan je. Aku sekarang sapu perut ngan Ginvera Bio Pure Olive Oil yang aku beli kat The Store selepas muncul stretchmarks pertama. Huhu... Murah pun murah.. Yang penting, aku rasa selesa la pakai (cos tak melekit kalau kena air/berpeluh)... Mmm atau yang sebenarnya, dah tak kuasa nak cari losyen mahal-mahal cos I already have the stretchmarks! buley? hehehe

sila lumur di perut sebanyak 2 atau 3 kali sehari


K lah, malas nak citer bab tak best.

Aku tak sabar nak balik kerja hari ni sebab nak ngemas rumah. Umah dah macam hape lagi cos weekend asyik busy je. Malam tadi walaupun tak larat, tapi aku nyapu jugak dapur cos dah berminyak-minyak and banyak benda-benda kecik bersepah. Nak mop tak larat, so aku kerah suamiku untuk mengemop tengah-tengah malam. Ala, takde la tengah malam... dalam 10.30 malam je... Mop dapur je pun...


Abaikan sinki + bawah sinki yang bersepah.
Nak wat camne, almari/kabinet takdok lagi...
Nak upah orang buat rak/almari bawah sinki pun tengah pokai...
Tunggu tahun depan dapat dividen... leh la tambah-tambah sikit ape yang patut...


Rumah oh rumah...
Banyak gila pakai duit untuk renovate and menambah baik keadaaan rumah.
Aku nak je suh hubby buat loan, tapi awal-awal lagi hubby tak setuju.
Aku nak buat loan? Mmm takpela.. lenkali jela... loan ptptn pun berlambak...
Takpela... pelan-pelan kayuh...

I guess, all couples yang baru kahwin semua mengalami keadaan camni kot. Kalau yang dok nyewa takpe lagi rasenya cos belum berkehendak nak repair/renovate umah. Tapi yang dah ada umah sendiri ni... duit sentiasa rasa macam tak cukup. Nak tanam pokok bunga la, nak bela kucing la, nak beli almari baru la, nak beli tv lagi satu la, nak itu, nak ini... gile... hahaha

Tapi aku target nak kemaskini dapur je dulu. Hubby lak target untuk letak grill and awning belakang umah cos dia nak letak mesin basuh kat luar. Hmmm... moga-moga dalam awal tahun depan tercapai la hasrat. Alhamdulillah bertemu jodoh dengan suami yang jimat dan tak boros macam aku. Yang penting, tak merokok! Syukur... (duit rokok je dah berapa wehhh)

Semalam sempat usya-usya barang-barang baby kat Manjaku di Sitiawan. Huiyoo... mahal wohh barang baby. Baju kecik nak mampus je dah dekat RM20. Aku yang tak pernah beli baju baby ni rasa macam kejutan budaya sikit. Yela, akalku untuk menerima 'secebis' kain berharga puluhan ringgit tu macam susah je... (dasar kedekut). Huahuahua... Tu belum lagi baby cot nyer, bedding nyer and ape tah lagi...

Kesimpulannya, kena berjimat-cermat la lepas ni. Lepas ni bukan lagi berdua. Tapi akan bertiga, insya Allah. Kena powerkan lagi skill pengurusan duit ni. huhu...

Insya Allah, we'll manage...

Panjang gile la plak entry ni... dari nak citer tentang mood hampas, dah melalut-lalut sampai bab duit plak.

Better stop now. Bye.



alhamdulIllah...

7 comments:

yashygsempoi said...

rasanyakan.. inilah entry paling panjang untuk sekian lama ko tak buat entry panjang2 mcm dolu2.. hahahahha sila berjimat ye mommi! kang beby x dapat baju baru.. :P mommi dia kederek betul.. bhak3

Ryehanna said...

HAHAHA... Memang aku kedekut! ko xkan tau camne kedek nyer ko akan jadi bila ko dh ada family sendiri weh... hahaha...

eh.. mmg lama kan aku xbuat entry berjela mcm ni? :P

deena awanis said...

siyes babe..lots of money involved bila ada baby neh..tapi dont worry..insyaallah ada rezeki untuk dia..=)

Ryehanna said...

tau!
mmg banyak pakai duit kan?
Xpela... slow2... and insya Allah ada je rezeki untuk baby... :)

bardboo said...

pnjg ny entri ni!! tp gigih bc gak smp abes..hehe..

sy pakai bio oil (t[ salo pgl baby oil, haha)...setalat ni blm ada lagi strectmark...baunya pon sedap, x melekit..

Mr PenyuBiru said...

yg pasai renovate rumah tu. pelan pelan kayuh. kumpul duit skit² dulu.bagi ekonomi rumahtangga stabil dulu kan.

Ryehanna said...

To Bardboo: Hehe.. thanks cos gigih membace. mmg panjang pn cos byk benda nak dicatat...
wah... best la xde stretchmark... huhuhu


To Mr Penyubiru: Bab renovate rumah tu bukan la nak buat beria-ria sangat. Just nak buat cabinet dapur and grill je. Cos itu yg paling penting.. benda2 lain mmg kendian2 jela..
Skrg ni pun tgh dlm proses nak stabilkan ekonomi rumahtangga.. :)