Sunday, December 19, 2010

Buah delima

bismIllah...

Since aku dah pindah ke Perak ni, Mamito sangat mengambil berat dengan apa yang aku makan. Mamito jugak dengan penuh semangat membekalkan/membelikan aku buah delima untuk dimakan.

Kata orang, buah delima ni bagus untuk perkembangan otak bayi dalam kandungan. Supaya cerdik kalau tak silap.

So, aku sempat la menggoogle khasiat buah delima atau 'pomegranate' dalam bahasa Inggeris ni.

Betul.. banyak khasiatnya...

Antara yang aku jumpa dari wikipedia,

1. Metabolites of pomegranate juice ellagitannins localize specifically in the prostate gland, colon, and intestinal tissues of mice,[46] leading to clinical studies of pomegranate juice or fruit extracts for efficacy against several diseases.

In 2010, 23 clinical trials were registered with the National Institutes of Health to examine effects of pomegranate extracts or juice consumption on diseases shown below[47]

2. Islam

According to the Qur'an, pomegranates grow in the gardens of paradise (55:068).[55] The Qur'an also mentions pomegranates twice (6:99, 6:141) as examples of good things God creates.


Well... memang buah delima ni ada di'mention' dalam al-Qur'an. Leh rujuk perenggan di bawah:

Di dalam al Quran, terakam indah firman Allah yang bermaksud, " Di dalam kedua- duanya (syurga) juga terdapat buah- buahan serta pohon kurma dan delima". [Surah al Rahman ayat 68]. Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebatnya penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga. Mengapa begitu sekali pengiktirafan Allah terhadap buah delima sebagai anugerah kepada makhlukNya di muka bumi? Apakah keistimewaan di sebalik sebiji buah delima?

Sambung Baca: http://anizyn.blogspot.com/2009/12/khasiat-delima.html#ixzz189OCfldm

So...

Bakal-bakal ibu sekalian, jamahlah buah delima kerana banyak khasiatnya... jus pun boleh... kapsul pun boleh...

Tengok rupa delima ni pun ada macam paru-paru kita...
Macam otak pun ada...
So, memang diciptakan untuk memberi khasiat pada manusia.
Macam badam jugak kan.. rupa badam macam otak...
insya Allah dapat melahirkan bayi berotak cerdas...

Kalau dapat yang merah macam ni, memang best...



As for me, aku makan buah je setakat ni. Tapi takde la dapat makan hari-hari... ikut gak la... kalau abis stok, dalam seminggu tak makan... cuma kalau dah beli buah delima, aku akan bajet untuk makan sebijik sehari... jadila...

Simpan dalam peti ais then makan... Sedap tau!

Dapat warna merah pudar camni je...
Hubby beli kat pasar malam Padang Tembak...
Makan 2 bijik cos laki aku pun suka menyibuk nak ngap gak.


Licin...
K, citer dah abis.
Cau cin cau...

p/s: buat bakal-bakal ibu seperti saya, share la ape amalan pemakanan anda semua. hehehe...



alhamdulIllah...

4 comments:

Puan nadxoxo said...

Masa pregnant haritu tak sempat nak makan delima :(

Petua: Segelas air oren (peel fresh pun boleh) sehari utk kulit baby yg cantik :D

bardboo said...

br first time dlm seumur hidup mkn buah delima smlm..mak mertua bwk balik dr haji..huhu..sedap, kelernya merah pekat...

Ryehanna said...

To Puan Nadxoxo: Mm ramai kata elok minum air oren cos banyak vitamin C kan... ana amik vitamin c je.. air lak membancuh sunkist... :D

To Bardboo: Haa kalau yang dari mekah selalunya memang merah pekat... tapi xnah la rasa.. mesti sedap and manis kan.. huhu

jusdelima said...

Jus delima perahan asli terus dari kilangnya di Turki. Mengandungi antioksida yg tinggi berbandng buah2 yg lain. Termaktub di dalam Al-Quran , kebaikan buah delima, kurma,tin ,zaitun.Membantu mereka yg mempunyai masalah kesihatan spt jantung, asma, diabetes, usus, darah tinggi, kanser, sakit mata, batuk, ibu mengandung, masalah suami isteri dan lain2. Dimana anda berada , kami sedia membantu.
Hubungi terus saya di talian atau sms 0199311274.http://jusdelima83.blogspot.com/