Tuesday, December 28, 2010

Goodbye 2010

bismIllah...


Goodbye 2010.. Hello 2011
Picture taken to here.



Bila tahun 2010 hampir melabuhkan tirai, mulalah dok memikir-mikir balik apa yang aku dah capai dalam setahun ni. Bertambah dosakah? Bertambah pahalakah? Bertambahkah iman di dada?

Seeloknya memang bagus le bermuhasabah diri ni kan... biar sedar-sedar diri sikit yang diri ni makin tua, bukan muda... huhu..


Imbasan 2010:

Awal tahun 2010, I was still feeling euphoric with the new phase in my life; which was being someone's fiancee. In fact, last Sunday was our engagement's anniversary! hehe...

Nothing much happens in early 2010... just me working my ass off at the office in KL. Befriending some colleagues and having a memorable time. :)

I actually went to the New Year's celebration in Pavilion KL last year with a dear friend. Itu la first time celebrate New Year. Ada pengalaman pahit though... ade orang baling mercun and serpihannye terkena kat kawan aku... sian dia... huhu...

This year? Hmm... Hubby told me that I have to accompany him to a function to celebrate New Year in the naval base. To tell you the truth, I HATE attending those so-called functions. Dahle badan tengah membuyong, baju pun tak tau nak pakai baju ape... plus, aku memang bukan jenis reti bersosial sangat pun... huhu :(... memang takde mood... aku cakap takmo pergi tapi hubby kata KENA jugak pergi. Benci! Benci! (ni la part aku paling menyampah bila jadi bini naval officer nih)

Ok enuff about that. Back to 2010 stories...

Pada April 2010, aku dapat join company trip ke Pulau Redang. Memang best gila la time ni cos sekupang pun tak kena bayar. Pergi lak ke pulau yang di antara tercantik di Malaysia... masyukkk... huhuhu...

Di Pulau Redang itu la first time bersnorkeling dan mandi di laut yang bersih, jernih dan biru... memang cun gila... huhu



Selain tu, increment gaji naik lepas settle appraisal. Sikit jela naiknye cos kerja tak sampai setahun lagi time tu... ape-ape pun syukur alhamdulillah...

Tahun 2010 ni jugak mencatat sejarah cos first time dapat bonus... nama pun ni first company aku kerja kan... so agak excited gak la... hehehe... syukur...

Paling penting sekali, tahun ni aku kahwin!

Bernikah pada 5 Jun 2010, dan majlis kenduri pada keesokan harinya iaitu 6 Jun 2010.


As of today, dah hampir 7 bulan menjadi isteri kepada Lt Rostafar bin Abdul Rasid.


Kemudian, selepas sebulan lebih bernikah, aku dapat tau yang aku mengandung....

That is definitely something I look forward to!

Syukur alhamdulillah...

I was then transferred from KL to Marina Island, Lumut to report at a new branch. This transfer was an answer to my prayers since I know that I'm pregnant. I am forever grateful to Allah...

On November 15th (after 5 months of marriage/pregnancy), I moved to my husband's house (our house now!) in Lumut. It's a new house, new surroundings and new experiences. :)

And then, selepas scan perut lebih kurang 2 minggu lepas, aku dapat tau yang baby yang aku carry dalam perut ni adalah lelaki... :)


Aku sangat-sangat bersyukur dengan segala yang aku dapat setakat ni...

Betul kata Abg Ama, perjalanan hidup aku bagai disusun dengan cantik. Berhenti belajar, dapat kerja, dapat pulak handle branch baru plus dekat ngan suami. Kahwin then pregnant dalam masa singkat... Alhamdulillah...

Aku sedar, senang Allah memberi, senang juga Dia menarik balik segala nikmat yang Dia beri kepada hambaNya.

Bak kata Malique dalam lagu Alhamdulillah;

"sebesar rumah bermula dengan sekecil bata, boleh hilang dalam sekelip mata
ucaplah alhamdulillah bukannya sukar, kerna semua nak kaya atau besar
tetap Allahuakbar..."


Moga aku tidak leka dan sentiasa bersyukur dengan apa yang ada... Insya Allah...


Kesimpulan rentetan peristiwa penting tahun 2010 ialah;
Dari tunang orang, status berubah menjadi isteri orang selepas lebih kurang 5 bulan setengah bertunang.

Selepas sebulan lebih berkahwin, status berubah lagi kepada 'bakal ibu' :)

Dari bekerja di Jalan Sultan Ismail, KL... kini aku bekerja di Marina Island, Lumut. Under kompeni yang sama. :)



My hope for 2011;

-I hope I will safely deliver my baby... moga baby dan aku sihat dan selamat...
- Aku harap family aku sihat walafiat supaya dapat melihat anak aku nanti... especially my 90 year old Opah...
-Be a good mother and wife
-Menjadi muslimah yang lebih baik
-Bertambah rajin bekerja
-Rezeki bertambah...

Mudah-mudahan...

Salam sayang,

alhamdulIllah...

7 comments:

bardboo said...

lebih kurg sama je kita nie..

tunang 13 dec thn lepas, kahwin 11jun thn ni, n now pregnant!! hehe..

Ryehanna said...

ha ah... mmg lebih kurang je ek...
biasa la, time bulan enam tu kan cuti sekolah kan... :D

::alwaniamalini:: said...

wish u all the best in 2011! :)

Ryehanna said...

thanks alwani amalini!! :)

Mr PenyuBiru said...

betul tu. perjalanan hidup ko cantik. ada sesetengah org terpaksa kahwin jarak jauh. seorang di utara seorang di selatan kerana tuntutan kerja. Apa-apa pun bersyukur padaNya atas perjalanan yng diatur olehNya. yang baik dari Allah, yg buruk dari kita.

moga perjalanan 2011 lagi bertambah baik

Ryehanna said...

tu la... aku sedar dan bersyukur sangat. mudah-mudahan perjalanan hidup seterusnya pun dipermudahkan juga... :)

deena awanis said...

baby boy jugak..then boleh laa kawan ngan Rafique nanti..=)